Ondanks het feit dat de test nog niet geheel is afgerond en sommige huizen zo laat af waren dat er nauwelijks meer koude dagen zijn getest, zijn er al veel lessen geleerd.
Een centrale thermostaat
Een groot verschil tussen het oude en de nieuwe afleverset is dat bij gebruik van de nieuwe set er een centrale thermostaat nodig was. Normaal gesproken (in huizen met CV) is dat heel gebruikelijk. Maar het oude systeem waarbij de warmte van het net door de huizen en dan weer door naar het volgende huis liep, kon iedere radiator los van een ander aan of uitgezet worden. Een gevolg daarvan was ook dat de huizen al verwarmd werden met het water dat door het net en door de huizen stroomt en alle ruimten daardoor al wat verwarmd werden (en het soms veel te warm werd zonder dat er maar een radiator aan stond).
Met een centrale thermostaat werken was ingewikkeld. Zeker huizen met recreatieve appartementen of met werkplekken aan huis zijn lastig met een centrale thermostaat te besturen. Een tussenoplossing was om de thermostaat in de koudste ruimte te leggen, om 20 graden in te stellen en de geen verwarming daar aan te zetten. Het idee was dat er dan continu vraag is en als de aan en afvoertemperatuur te dicht bij elkaar komen te liggen, slaat de afleverset vanzelf af. Bij sommige huizen werkte het, bij andere huizen sloeg de afleverset dan om de haverklap op storing. Het was een kwestie van een resetknop indrukken, maar als je zelf niet thuis bent en het appartement is wel verhuurd, werkte dat echt niet
De oplossing is gevonden in het installeren van evo home systemen in de huizen waar dat nodig is (met appartementen of aparte werkplekken). Een ideaal systeem voor deze huizen. Per ruimte instelbaar.
We zijn dit systeem aan het testen. Het ijkt op een aantal plekken goed te gaan en op een aantal plekken niet. De knoppen van het systeem lijken kwetsbaar te zijn. Je moet er voorzichtig mee omgaan. En het bereik van het wifi systeem is in sommige huizen waarschijnlijk niet sterk genoeg. We zijn er druk mee bezig. Het systeem doet verder wel wat het moet doen en het geeft verhuurders van appartementen de kans om controle te houden over de maximale temperatuur die huurders in de appartementen kunnen instellen.
Andere radiatoren
Het bedrijf dat om advies is gevraagd over de capaciteit van de huidige radiatoren heeft Jaga’s geïnstalleerd met dezelfde capaciteit als de oude radiatoren. Het bleek dat, omdat de huizen al sterk geïsoleerd zijn, de huidige radiatoren al te groot waren. Jaga’s met dezelfde capaciteit zijn nog omvangrijker dus soms is er echt iets groots geïnstalleerd.
Er is een demowoning toegevoegd en er wordt nu bij één huis getest of een appartement ook goed verwarmd wordt met de oude radiatoren in het nieuwe regime.
In ieder geval bleek dat alle slaapkamers, badkamers en overige ruimten in de huizen prima verwarmd worden door de huidige radiatoren.
Het zijn huizen uit 1999, allemaal met RC3. Een huis uit 1975 heeft RC0 of RC1. Nu wordt gebouwd met RC4,5 voor de muren en RC6 voor de daken. De huizen die nu gebouwd worden hebben nauwelijks meer een warmtevraag.
De bestaande radiatoren kunnen het zeker aan als de temperatuur in het net niet naar beneden gaat. We hoeven dus niet verder testen met de radiatoren .