Veelgestelde vragen

Storingen

Als er een storing is, is er ook iemand verantwoordelijk voor het oplossen van die storing. Soms zijn wij dat, maar niet altijd. Hieronder lees je wie er verantwoordelijk is voor een storing.

In het warmtenet

Je huis is aangesloten op ons warmtenet. Eventuele storingen in het warmtenet worden opgelost door Duinwijck Warmte B.V. Contact verloopt via OM | Nieuwe Energie.

U kunt bellen met 085-7604771

In je binneninstallatie

Het deel van de installatie voorbij de hendels van de afleverset in de meterkast valt onder de verantwoordelijkheid van de eigenaar van je huis. Denk bijvoorbeeld aan je thermostaat, radiatoren,  vloerverwarming of filter.  Neem contact op met je verhuurder of, als je zelf de eigenaar bent, met een erkende installateur. Of lees onderstaande vragen over het regelen van de binnentemperatuur, het ontluchten van de installatie, het bijvullen van het expansievat of het schoonmaken van het filter.

In je afleverset

Je huis is aangesloten op ons warmtenet via de afleverset. De afleverset is van Duinwijck Warmte B.V. Eventuele storingen in de afleverset worden opgelost door Duinwijck Warmte B.V. Contact verloopt via OM | Nieuwe Energie. Een indicatie voor het niet goed werken van de afleverset is een rood lampje dat aan de voorkant van de afleverset zichtbaar is.

U kunt bellen met 085-7604771.

De verwarming van de huizen is veranderd.
Voorheen liep het water van het warmtenet door alle huizen heen en werd het huis zo binnen overal een beetje verwarmd (vaak zonder dat de radiatoren het deden).

Nu hebben we gescheiden warmte van het net en in het huis.

De verwarming gaat aan als de thermostaat een seintje geeft en dat is als de woonkamer te fris wordt. Want daar hangt de thermostaat. Boven gaat dan alleen warmte naar toe als de thermostaat aanslaat en dus de warmte in de woonkamer onder de thermostaatstand komt. En natuurlijk als de temperatuur in de slaapkamer lager is dan de stand van de radiatorkraan aangeeft.

Stand 1 is 15 graden.
Stand 2 is 17 graden
Stand 3 is 20 graden
Stand 4 is 24 graden
Stand 5 is 28 graden.

Wil je het lekker warm hebben op een kamer met radiatorkraan en de hele dag (net als in de woonkamer) zet de stand van de thermostaatkranen dan op 5.

Wil je alleen de kou eraf hebben, zet de thermostaatkranen op de kamers dan op 3 of lager (je kunt dat zelf uitproberen).
Let op er komt alleen warmte als er vraag is op de plek waar de thermostaat staat (de woonkamer) maar dit is meestal voldoende om het boven niet te koud te laten worden.

Wil je op een bepaald moment de temperatuur in een slaapkamer snel omhoog hebben, zet dan de radiatorstand op 5 en de thermostaat in de woonkamer een paar graden hoger. Dan gaat de warmte door het huis lopen en wordt de radiator boven direct warm.

Dit is zoals het in de meeste huizen in Nederland werkt. Ieder geval in ieder huis met een CV-ketel.

Wil je per kamer de temperatuur apart kunnen regelen, dan zijn daar tegenwoordig aparte systemen voor. Die kun je installeren, maar dat is voor eigen rekening. Evo home is zo’n systeem.
In de woningen met appartementen is dat geïnstalleerd omdat daar twee (of meer) woonkamers zijn. Iedere woonkamer moet apart verwarmd worden, dus in die huizen is dit gebeurd. Maar ook in die huizen geldt dat je de slaapkamers op bovenstaande wijze moet instellen of het systeem moet uitbreiden op eigen kosten.

 Lees het antwoord op de vraag “temparatuur in huis regelen”.

Helpt dat niet, dan kan er een storing zijn. De knip ligt bij de voordeur. Knippert het ledlampje aan de voorkant van de afleverset rood of brand er een rood led lichtje, dan bel je de storingsdienst van OM | Nieuwe Energie: 085-7604771.

Werkt de afleverset wel, dan is het de verantwoordelijkheid van de bewoner of verhuurder om het probleem op te lossen en kun je altijd een eigen installateur bellen om dit op te lossen. Een paar kleine stappen kun je wellicht zelf doen.

Stap 1 Ontlucht de radiatoren.

In de onderstaande link lees je hoe dat gaat met stadsverwarming.

https://www.vattenfall.nl/producten/stadsverwarming/verwarming-ontluchten/

Stap 2 Controleer de druk in het systeem.

Het drukvat zit in de meterkast. De druk moet tussen de 1,5 en de 2 bar liggen. Is de druk lager volgt dan dit schema of bel jouw installateur om dit voor je te doen.

Zo vul je het systeem bij

Voor je begint. Dit heb je nodig: een emmer, handdoek of dweil, vulslang en eventueel een waterpomptang.

  1. Zet de temperatuur van je kamerthermostaat op 8 graden ℃.

  2. Wacht 10 minuten tot je afleverset is afgeslagen.

  3. Bevestig de vulslang aan de vulkraan. De vulkraan zit in de buurt van je afleverset.

  4. Bevestig vervolgens de andere kant van de vulslang aan de waterkraan.

  5. Zet de waterkraan open en open vervolgens de vulkraan.

  6. Vul het systeem totdat de drukmeter ongeveer 2,0 bar aangeeft.

  7. Sluit de vulkraan af en daarna de waterkraan. Vang het water in de vulslang op in de emmer.

  8. Zet de temperatuur van je kamerthermostaat weer hoger.

Stap 3  Schoonmaken vuilafscheider

Dit kun je het beste laten doen door een installateur (zie ook de tekst over het schoonmaken van het filter).

Het drukvat zit in de meterkast. De druk moet tussen de 1,5 en de 2 bar liggen. Is de druk lager, volg dan dit schema of bel jouw installateur om dit voor je te doen.

Zo vul je het systeem bij

Voor je begint. Dit heb je nodig: een emmer, handdoek of dweil, vulslang en eventueel een waterpomptang.

  1. Zet de temperatuur van je kamerthermostaat op 8 graden ℃.

  2. Wacht 10 minuten tot je afleverset is afgeslagen.

  3. Bevestig de vulslang aan de vulkraan. De vulkraan zit in de buurt van je afleverset.

  4. Bevestig vervolgens de andere kant van de vulslang aan de waterkraan.

  5. Zet de waterkraan open en open vervolgens de vulkraan.

  6. Vul het systeem totdat de drukmeter ongeveer 2,0 bar aangeeft.

  7. Sluit de vulkraan af en daarna de waterkraan. Vang het water in de vulslang op in de emmer.

  8. Zet de temperatuur van je kamerthermostaat weer hoger.

Tijdens het project Duinwijck Gasvrij is een vuilafscheider geïnstalleerd in de woningen. Deze zit achter de afleverset en is dus voor de bewoners aangebracht om vuil in de binneninstallatie uit het water te filteren. Het schoonmaken is een verantwoordelijkheid van de bewoners zelf.

Het filter dan aangebracht is, is de spirotrap MB3.  Meer hierover vind je in dit filmpje op YouTube.

Techniek gehele systeem

Duinwijck Gasvrij is het project dat de warmte en het warm tapwater voor de wijk Duinwijck op Vlieland aardgasvrij maakt.

Nu draait de wijk op een warmtenet. Dat verandert niet. In de woningen verandert ook maar heel weinig (hierover later meer bij vraag 10).

Maar de bron van de warmte verandert volledig. Dat was het gashuisje aan de Vlaminghweg en dat worden nu de zonnecollectoren op groepsaccomodatie De Vliehorst, aangevuld met elektriciteit van de Energie Coöperatie Vlieland.

We wekken warmte op via heatpipes – 637 m2om precies te zijn. Dat zijn vacuüm buizen die warmte verzamelen.

  • Die warmte gebruiken we meteen als dat kan (hele jaar als de zon schijnt);
  • Als er een warmte overschot is, slaan we die warmte op in een ondergrondse water buffer van 1.883 m3 – voor later gebruik. Die buffer wordt gedurende de zomer wel zo’n 85 a 90 graden maar het water mag niet gaan koken (periode maart – september );
  • Als er een warmte tekort is, spreken we de buffer aan om warmte aan te onttrekken en de wijk in te sturen (oktober – december / januari);
  • Als de buffer het tekort niet meer zelf aan kan vullen neemt de buffer de rol van bron van een grote warmtepomp op zich (periode januari – maart);
  • En in maart gaat dan de zon weer “aan” en begint het hele spel opnieuw.

NB: Het systeem dat wij gebruiken heet HoCoSto. U kunt er op https://www.hocosto.com meer over te weten komen.

Met hulp energie wordt bedoeld de hoeveelheid stroom die er nodig is om de wijk warm te houden naast de warmte uit de buffer.

Een warmtepomp haalt zijn energie uit elektriciteit en uit de buffer / bron:

De prognoses voor hulp energie (elektriciteit dus!) zien er als volgt uit:

  • Koud jaar: 60.000 kWh
  • Midden jaar: 40.000 kWh
  • Warm jaar: 20.000 kWh

Het is vooralsnog echt koffiedik kijken hoeveel uur daar voor nodig is.

Het bestaande warmtenet is van Vattenfall. Vroeger heette Vattenfall Nuon en nog vroeger Continuon.

Vattenfall wilde van het warmtenet af omdat het zich wil concentreren op grote warmtenetten. Dit net is met 39 woningen geen groot warmtenet.

In 2016 hebben de gemeente Vlieland en Urgenda gekeken naar alternatieven voor de bestaande situatie. Met name of Vattenfall’s wens ook een kans zou zijn om de CO2 uitstoot van Vlieland verder te verminderen.

Die kans is gevonden in de vorm van warmteopwek en warmte buffering. Realisatie van dat idee heeft nogal wat voeten in de aarde gehad.

Het project  is goed voor de bewoners van de wijk, goed voor Vlieland en goed voor Nederland.

De bewoners van de wijk krijgen nu zeggenschap over hun eigen warmte voorziening. Waar Vattenfall eerst behoorlijk op afstand stond is de VlieWaCo van en voor de bewoners van de wijk.

Vlieland profiteert er als gemeente van omdat het daarmee een kleine 10% van woningen voor vaste bewoning drastisch verduurzaamt. Het past daarmee in het Uitvoeringsplan Duurzaamheid van 2017. Daarin werd dit plan als doelstelling genoemd. Ook zo Vlieland het kunnen gebruiken als springplank naar andere projecten. Het zet Vlieland na de realisatie van de zonneweide en een aantal postcoderozen weer als innovatief en duurzaam eiland in de gemeenschap van Waddeneilanden op de kaart.

Het is goed voor Nederland omdat er schaalsprong wordt gemaakt. De bufferopslag is al eerder elders toegepast maar nog nooit op deze schaal. Als het zich hier bewijst betekent dat ook dat het op andere plekken kan worden gebruikt. En met name dan het meervoudig ruimte gebruik van de buffer. Denk zwembaden (overkapping parkeerplaats, buffer onder parkeerplaats en auto’s geparkeerd op de buffer). Denk aan flats (idem als hierboven met bovendien ook de flat als plek voor opwek). Denk aan sportvelden (grote buffer onder sportveld en dan wij er om heen verwarmen vanuit die buffer). Dit is iets dat op heel veel plekken kan passen en waar mensen zeggenschap kunnen krijgen over hun eigen warmte.

Dit is een middentemperatuur warmtenet. Dat betekent dat het water op ongeveer 65 graden de woningen binnen gaat. Juist met die temperatuur omdat we dan zeker weten dat het warmtapwater veilige en altijd vrij van legionella besmettingen op de tappunten kan worden gebruikt.
NB: De wet schrijft voor dat dit op 55 graden en hoger moet zijn.

Dat heeft twee redenen:

  1. Vattenfall wilde een werkend systeem aan ons overdragen dat zij kenden. En zij zijn niet bekend met het HoCoSto systeem dat wij nu gaan gebruiken. Vattenfall is bekend met gasgestookte systemen.
  2. Over een aantal jaren gaat De Vliehorst verbouwen. Wij hebben beloofd dan de heatpipes installatie tijdelijk te verwijderen. Na de verbouwing komen de heatpipes dan op het dak van de nieuwe Vliehorst. In die tussentijd moet de wijk wel warmte kunnen krijgen. Op dat moment kunne we de gasketels inschakelen. Dit geldt ook als er andere calamiteiten zijn.

Financiering

Op die vraag zijn meerdere antwoorden mogelijk al naar gelang hoe je naar het project kijkt.

Het korte antwoord is: 1,2 miljoen of ongeveer 30.000,= per voordeur in de wijk.

Het lange antwoord bestaat is dat de volledige kosten synchroon lopen met de fasen van het project.

We hebben eerst onderzoek gedaan en dat onderzoek is gefinancierd door de Vereniging Nederlandse Gemeente. Dat onderzoek naar hoe deze wijk van warmte te voorzien, heeft inclusief uitwerken meerdere alternatieven, opstellen business cases demo’s, tests, salarissen etc. 365.000,= gekost.

Na het bovenstaande onderzoek is er een keuze voor een benadering gemaakt. Onze benadering is het HoCoSto systeem (Hot & Cold Storage). We hebben die keuze ingebracht bij het Programma Aardgasvrije Wijken. We hebben vanaf het project aardgasvrije wijken  1,1 miljoen euro subsidie ontvangen.

Verder hebben we als onderdeel van de realisatie ook aangespraak gemaakt op SDE+ subsidie. Die is ook toegewezen ter waarde van 151.000,=

Vatttenfall doet ook duit in het zakje – een nogal flinke duit.

Het warmtenet was sowieso toe aan onderhoud:

  • Het net moet schoon worden gemaakt.
  • De afgifte units (dat zijn de apparaten waar warmte uit het warmtenet de woningen in gaat) moesten na 20 jaar gebruik worden vervangen.
  • De leiding die de warmte vanaf de Vlaminghweg het warmtenet in bracht, had zijn beste tijd gehad.
  • Vandaar de bouw van een nieuwe technische ruimte met daarin ruimte voor Vatttenfall’s systemen en voor de nieuwe systemen

Al deze posten komen voor rekening van Vattenfall met maar een minimale bijdrage vanuit de VlieWaCo. We hebben beloofd dat bedrag niet te melden.

Hoeveel het project kost is dus afhankelijk hoe je er naar kijkt.

Nee de bewoners betalen niet direct mee aan het project. Het is wel zo dat NA realisatie van de ontwikkel – en bouw fase, tekortkomingen in de warmte installatie achter de afgifte unit vanaf dan voor hun rekening zijn. Dus de radiatoren, thermostaat, drukvaten worden eigendom van de bewoners en die zijn er dan ook verder verantwoordelijk voor.

Maar dat was nu eigenlijk ook al zo: lekkages achter de voordeur, radiatoren waren al voor rekening van de bewoners. Zei het dat er geen thermostaat en drukvaten waren, maar wel thermische radiatorknoppen.

De gemeente Vlieland heeft geen geld aan dit project bijgedragen. Wel heeft de gemeente  mensuren ingebracht, de subsidie aanvraag voor de rijkssubsidie geregeld en alle gelden die er binnen kwamen aan ons doorgesluisd.

Verder gaan ze het project een klein restbedrag lenen om de begroting in zijn geheel rond te krijgen.

Het project  is goed voor de bewoners van de wijk, goed voor Vlieland en goed voor Nederland.

De bewoners van de wijk krijgen nu zeggenschap over hun eigen warmte voorziening. Waar Vattenfall eerst behoorlijk op afstand stond is de VlieWaCo van en voor de bewoners van de wijk.

Vlieland profiteert er als gemeente van omdat het daarmee een kleine 10% van woningen voor vaste bewoning drastisch verduurzaamt. Het past daarmee in het Uitvoeringsplan Duurzaamheid van 2017. Daarin werd dit plan als doelstelling genoemd. Ook zo Vlieland het kunnen gebruiken als springplank naar andere projecten. Het zet Vlieland na de realisatie van de zonneweide en een aantal postcoderozen weer als innovatief en duurzaam eiland in de gemeenschap van Waddeneilanden op de kaart.

Het is goed voor Nederland omdat er schaalsprong wordt gemaakt. De bufferopslag is al eerder elders toegepast maar nog nooit op deze schaal. Als het zich hier bewijst betekent dat ook dat het op andere plekken kan worden gebruikt. En met name dan het meervoudig ruimte gebruik van de buffer. Denk zwembaden (overkapping parkeerplaats, buffer onder parkeerplaats en auto’s geparkeerd op de buffer). Denk aan flats (idem als hierboven met bovendien ook de flat als plek voor opwek). Denk aan sportvelden (grote buffer onder sportveld en dan wij er om heen verwarmen vanuit die buffer). Dit is iets dat op heel veel plekken kan passen en waar mensen zeggenschap kunnen krijgen over hun eigen warmte.

Bewonersvragen

Nee de bewoners betalen niet direct mee aan het project. Het is wel zo dat NA realisatie van de ontwikkel – en bouw fase, tekortkomingen in de warmte installatie achter de afgifte unit vanaf dan voor hun rekening zijn. Dus de radiatoren, thermostaat, drukvaten worden eigendom van de bewoners en die zijn er dan ook verder verantwoordelijk voor.

Maar dat was nu eigenlijk ook al zo: lekkages achter de voordeur, radiatoren waren al voor rekening van de bewoners. Zei het dat er geen thermostaat en drukvaten waren, maar wel thermische radiatorknoppen.

Dat verwachten we niet – sterker nog: we streven naar een saai project zonder grote ingrepen in de woning of interrupties.

Er worden vijf ingrepen gedaan:

  1. Er komt een nieuwe afgifte unit. Dit is het apparaat dat de warmte vanaf het warmtenet de woning inbrengt;
  2. Er komt een expansie vat;
  3. De woningen worden gespoeld – jarenlang heeft het water van het warmtenet door de woningen gelopen. Dit wordt nu veranderd. Vuil dat zich door de jaren heeft kunnen verzamelen op plekken met weinig stroming moet nu uit het leidingen net in de woningen worden verwijderd;
  4. Er komt een vuilafvanger – het water circuleer door de woning. Vuil dat in het systeem zit (meestal een metaalachtige substantie) wordt met een magneet afgevangen en regelmatig geleegd;
  5. Er komt een thermostaat in de woonkamers. Let op dit geeft wel een verandering in de regeling van de temperatuur binnenshuis. Lees er hier meer over.

De prijs van de warmte wordt zo mogelijk vastgeklikt – daar streven we in ieder geval naar. Dat betekent dat de prijs van een Gigajoule warmte niet sneller of langzamer hoger of lager wordt dan de ontwikkeling van de consumenten prijs index van het CBS. Uitgangswaarde bij de start

Wij volgen de methodiek van het Centraal Bureau van de Statistiek. Die staat hier beschreven:

https://www.cbs.nl/nl-nl/faq/infoservice/hoe-hoog-is-de-inflatie-van-de-consumentenprijzen–cpi-is-consumentenprijsindex—

Afspraak is dat de energierekening voor warmte niet verandert bij de overgang van Vattenfall naar VlieWaCo (Duinwijck Warmte BV).

Na de overgang wordt er alleen nog jaarlijks geïndexeerd.

We moeten meebewegen met de geldontwaarding om te kunnen sparen voor vervangingsinvesteringen. Om zo de continuïteit van het systeem te garanderen voor de komende decennia.

Vragen over

Meer vragen?

Neem contact op: